Katero vino se poda ob dobrem pršutu?

Pršut je v Sloveniji zelo priljubljen. Ob dobrem pršutu pa prileže kozarec izbranega vina. Da bo užitek kar največji, je pomembno izbrati pravo vino, ki se bo najbolje podalo k tej slastni dobroti. Pri izbiri vina za pršut je treba upoštevati nekaj ključnih faktorjev, kot so stopnja slanosti pršuta, starost pršuta in intenzivnost arome.

K pršutu se zelo dobro podajo rdeča vina, kot sta briški merlot in cabernet sauvignon. Ta vina se najbolje podajo k zrelejšim pršutom, ki imajo močnejšo aromo in okus.

K lažjim, manj intenzivnim pršutom pa lahko ponudimo tudi bela vina, kot je na primer rebula. Zaradi svoje osvežilne narave in lahkega telesa je rebula idealna izbira za manj slane in manj starane pršute.

Penine spremljajo vse posebne trenutke v našem življenju, kot so poroke, obletnice, rojstni dnevi in druga praznovanja. Pršut se odlično poda k suhim peninam, saj njihova svežina in mehurčki lepo uravnovesijo slanost pršuta.

Ne glede na to, katero vino izberete, je pomembno, da se pršut in vino med seboj dobro ujemata. Če iščete vrhunska slovenska vina, ki se odlično podajo k pršutu, ima Kleti Brda iz Goriških brd nekaj odličnih predlogov. Glavni enolog, Darinko Ribolica nam je zaupal, katera vina sam najraje pije ob pršutu: “K pršutu se najbolje podajo rdeče zvrsti merlota in cabernet sauvignona, torej v liniji bolj svežih vin Quercus rdeča selekcija, v liniji nekoliko bolj strukturiranih vin, a še vedno svežih Krasno rdeče, sam pa najraje posežem po vinih, ki zorijo v hrastovih sodih in so zrelejša in bolj polnega telesa, kot sta merlot Bagueri superior in cabernet sauvignon Bagueri superior. Ob mlajših pršutih lahko ponudimo tudi rebulo Krasno ali rebulo Bagueri superior. Ob aperitivu s pršutom pa bo zagotovo navdušila klasična penina Bagueri brut ali še bolj suha različica, Bagueri zero.”  

Vsekakor pa je izbira prave kombinacije vina in pršuta zelo osebna odločitev, zato si vzemite čas in poskusite različna vina, da najdete tisto, ki vam najbolj ustreza. Ob tem pa ne pozabite, da je najpomembnejše, da uživate v hrani in pijači, po možnosti tudi v družbi svojih najdražjih.

 

 

 

Nazaj na spletni dnevnik