San Daniele

Splošno o pršutu

Pršut San Daniele je narejen s pomočjo strokovnjakov, ki sledijo strogim pravilom in tradicionalnemu znanju, ki spremeni meso in sol v pravo mojstrovino okusa in delikatnosti. Prav vsak pršut je rezultat tradicionalnega procesa, ki se predaja med družinami in mnogimi generacijami.

Poreklo

Pršut San Daniele je narejen izključno iz prašičev, ki so rojeni, rejeni in zaklani v Italiji. Hranjeni so s posebno krmo narejeno iz sitorke in žitaric.

Proces proizvodnje

 • Prihod svežih nog

  Pred začetkom procesa se vsako nogo pregleda. Izbrane noge se pusti hladiti 24 ur na temperaturi od -1°C do +3°C. Na koncu se jih še obreže, saj s tem spodbudi izguba vlage.

 • Soljenje

  Naslednjih 24 ur so noge pokrite s soljo in položene na temperaturo med 0°C in 4°C. Tradicionalno vsaka noga počiva toliko dni kot je njegova teža v kilogramih.

 • Stiskanje

  Noge se na vzdolž obteži in se s tem omogoči, da sol prodre globlje v meso in ji da optimalno konsistenco za proces zorjenja. Ta faza da pršutu karakteristično obliko kitare.

 • Počivanje

  Soljene noge se obesi v velike, za to posebno namenjene prostore, kjer je vlaga med 70% in 80%, ter temperatura med 4°C in 6°C. Ta faza traja do 4 mesece po začetku soljenja, kar omogoča da sol prodre globoko in enakomerno znotraj noge.

 • Umivanje

  Po počivanju se noge umije s toplo vodo. Ta faza je sploh pomembna, ker se s tem začne toniziranje mesa, in s spremembo temperature se začne postopek staranja.

 • Zorjenje

  V proizvodnjih specifikacijah je zapisano, da mora biti pršut zorjen strogo na območju San Daniele del Friuli, in celoten proces mora trajati najmanj 13 mesecev. V tem času je ključno to, da se vzdržuje optimalno temperaturo, vlago in zračnost prostora, kjer poteka zorjenje.

 • Mazanje

  Mast, narejene iz prašičje masti ter riževe ali pšenične moke, se nanese na del, ki ni prekrit s kožo. To omešča in hkrati zaščiti ta del pršuta pred tem da bi se popolnoma posušil.

 • Preiskus kakovosti

  Celoten proces med zorjenjem mora biti preverjen po določenih časovnicah na vsaki izmed nog, in sicer: udarjanje, ki pove enakomernost pršuta, ter prebadanje s konjsko kostjo, ki nam z vonjem pove ne le trenutno stanje v fazi zorjenja, ampak tudi kvaliteto.

 • Žigosanje

  Le na koncu trinajstega meseca IFQC, ki so posebaj zadolženi za testiranje in certificiranje, opravi zadnji kakovostni test. Samo pršut, ki opravi te teste dobijo certifikat in so ožigosani s San Daniele žigom, ki vsebuje tudi proizvajalčevo identifikacijsko številko in hkrati garancijo na kvaliteto izdelka.